Meniu Închide

Cartierul Cățelu

Undeva între șoseaua Mihai Bravu și strada Baba Novac, se găsește un cartier complet atipic pentru acest oraș: este vorba de cartierul-experiment Cățelu, un ansamblu de locuințe minimale, inundat de verdeață, alei pietonale și pasaje cu arcade.

Despre „Experimentul Cățelu” se spune că a fost un cartier construit în regim de urgență, cândva la începutul anilor 1950, cu scopul de a caza refugiați basarabeni. Adevărul este că făcea parte dintr-un proiect complex de ansambluri de locuit, în aceea zonă fiind construite și proiectele de pe Mihai Bravu 227 și Intrarea Sectorului, relativ asemănătoare. Deși proiectarea a început mai devreme, construirea propriu-zisă a început abia în vara anului 1955. Numele Cățelu provine de la fosta denumire a străzii Câmpia Libertății. Clădirile au fost proiectate de arhitectul Tiberiu Niga, într-un stil complex, cu influențe vernaculare. Dimensiunea locuințelor este una mica (unele garsoniere au aproximativ 30 mp, chiar dacă erau destinate familiilor cu copii), însă este compensată de spațiile și grădinile exterioare.

Întreaga zonă are un aspect intim și un ritm propriu deoarece ansamblul conține multe spații care pot fi încadrate la categoriile semipublice sau semiprivate. De exemplu, intrările în ganguri, care dau spre grădinile și curțile comune sunt marcate cu panouri pe care scrie „Trecere numai pentru locatari”. 

Liniștea cartierului care învăluie străzile Întrecerii, Năzuinței, Prieteniei și Cutezătorilor pare ruptă de Bucureștiul aglomerat și agitat. O simplă plimbare pe străzile Doicești și Fildeșului este suficientă pentru a descoperi case dichisite cu grădini pline de flori, într-un contrast urban pe care orice locuitor al Bucureștiului îl cunoaște.