Meniu Închide

DESPRE

„Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București” propune activarea culturală a cartierelor bucureștene prin dezvoltarea de produse culturale multidisciplinare axate pe istoria micro-comunităților asociate clădirilor de tip cvartal și prin cooperare culturală și bilaterală.

Valoarea grant-ului este de 979.288 RON / 198.761,45 EUR. Proiectul va fi implementat în București, având o durată de 18 luni (Noiembrie 2022 – Aprilie 2024).

Infrastructura culturală a Bucureștiului este concentrată în centrul orașului, într-o zonă de 8km2 dintr-un total de 400km2, limitând accesul la cultură pentru două treimi din populație. Pe fondul lipsei dimensiunii culturale locale, calitatea locuirii scade, sentimentul de identitate lipsește, iar locuitorii Bucureștiului nu-și cunosc propria istorie, astfel că „Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București”, constă în reechilibrarea peisajului cultural al orașului prin afirmarea identității cartierelor și implicarea socială și culturală a locuitorilor, toate acestea fiind posibile prin dezvoltarea operatorilor culturali locali și prin produse culturale cu însemnătate comunitară și istorică pentru cartierele din București.

Istoria înseamnă mai mult decât o înșiruire de bătălii și personalități. Istoria e și despre politici publice și viața oamenilor însă, puține inițiative culturale adresează istoria propriei comunități și a spațiilor urbane. Explorarea istoriei în clădirile de tip cvartal răspunde nevoii de cunoaștere a trecutului și reconectării sociale și culturale în cartiere, dezvoltând sentimentul de identitate comună și apartenență al locuitorilor. Nevoile acestora gravitează în jurul lipsei unei identități culturale locale, a unei legături cu comunitatea și cu propria istorie, a spiritului civic.

Programul satisface această nevoie prin participarea a 1100 de persoane la evenimentele culturale, 5000 de cititori ai cărților istorice și 200 de spectatori online ai filmului documentar.

**

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării  economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro. 
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.