Meniu Închide

Casa de cultură Înfrățirea între popoare

Edificiul situat pe Bulevardul Bucureștii Noi din București a fost cunoscut ca sediu al Teatrului Masca, cu toate că teatrul nu își mai desfășura activitatea aici de foarte mult timp. Inițial, clădirea purta denumirea de Casa de Cultură (sau cinematograful) „Înfrățirea între popoare”.

Casa de Cultură a fost construită în anul 1953 după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu și redă într-un mod interesant stilul arhitectural adoptat în acea perioadă, anume realismul socialist. Acest stil implica o revenire la tradițiile clasice, promovate intens de Uniunea Sovietică.

De fapt, clădirea face parte dintr-un ansamblu mult mai amplu, în care sunt integrate și așa-numitele blocuri staliniste de ambele părți, formând împreună un complex în care clădirea teatrului reprezintă punctul central.

Ansambluri similare de blocuri staliniste pot fi întâlnite și în alte zone ale Bucureștiului, precum zona Academiei Militare, Bulevardul Basarabia sau Vatra Luminoasă.

Blocurile cu 3 etaje, conectate între ele prin arcade, au fost dezvoltate de-a lungul bulevardului în anii ’50, fiind denumite „Locuințe muncitorești în Bucureștii Noi”, iar spațiul din fața teatrului a fost cunoscut sub numele de Piața Marx-Engels, în onoarea părinților socialismului științific.

În perioada dintre anii 2000 și 2005, Teatrul Masca și-a desfășurat activitatea în fosta clădire a cinematografului, însă în condiții total nefavorabile. Cu câțiva ani în urmă, fațada clădirii a fost renovată, însă doar partea frontală, probabil din cauza lipsei de fonduri. Cu toate acestea, este de apreciat gestul, deoarece partea frontală arată foarte bine și evidențiază arhitectura clădirii, fiind astfel vizibilă și de pe Bulevardul Bucureștii Noi.