Meniu Închide

De vorbă cu Mara Mărginean

Zilele trecute am stat de vorbă cu Mara Mărginean, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române. Competențele ei în istoria urbană ne ajută să introducem în documentare conceptele de standard de viață, consum, muncă și spatiu construit. Am discutat despre  implementarea realismului socialist în România, construirea combinatului și a locuințelor muncitorești din Hunedoara, rolul femeii în noua locuință propusă de comunism, dar și despre ce înseamnă cercetarea acestor subiecte.

Mara Mărginean a publicat cartea „Ferestre spre furnalul roșu. Urbanism și cotidian în Hunedoara și Călan (1945-1968)” la Editura Polirom, Iași, 2015. Din pacate, cartea nu se mai găsește de vanzare, dar esti disponibilă in bibliotecile din toată țara.
În anul publicării, distincțiile primite au fost: Premiul CriticAtac pentru anul editorial 2015, premiul pentru cea mai bine documentată carte pentru anul editorial 2015 în cadrul Galei Istoriei Contemporane (Centrul de Studii în Istorie Contemporană și Fundația Hanns Seidel) și nominalizare în cadrul Galei Istoriei Contemporane (organizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană și Fundația Hanns Seidel), categoriile debut, cea mai bună carte despre comunism și cea mai bună carte pentru anul editorial 2015.

Mulțumim pentru găzduire New Europe College.