Meniu Închide

Cvartalul din cartierul Vatra Luminoasă

Cartierul din Vatra Luminoasă își are începuturile în perioada interbelică. Inițial, au fost construite câteva vile mici destinate clasei de mijloc și funcționarilor publici, în principal angajaților Ministerului Muncii. Ulterior, au apărut primele blocuri de apartamente, urmând modelul urbanismului stalinist, care se manifesta fie sub formă liniară, fie ca mari complexe rezidențiale.

Aceste apartamente, în ceea ce privește înălțimea, aveau între trei metri și trei metri și zece centimetri, iar suprafața utilă a unităților cu două camere era de aproximativ 62 de metri pătrați, iar cele cu trei camere de aproximativ 80 de metri pătrați. Zona cu blocurile de tip rusesc se întinde între strada Vatra Luminoasă și strada Maior Coravu.

Criza locuințelor de la începutul anilor ’50, precum și dorința de a oferi locuințe pentru cât mai multe familii, au condus la adoptarea principiului construcției de apartamente pluri-familiale. S-a pornit de la ideea că un apartament cu 2-3 camere poate găzdui temporar mai multe familii, până când se construiesc noi locuințe pentru așa-numitele familii suplimentare. Pentru prima dată, acest experiment s-a realizat în ansamblul de blocuri din cartierul Vatra Luminoasă. Însă, soluțiile adoptate s-au dovedit a fi nepotrivite în ceea ce privește confortul și intimitatea. Astfel, s-a renunțat rapid la acest concept de locuințe, iar după 1960 au fost construite blocuri cu 7-10 etaje.